Završen kvalifikacioni dio Otvorenog prvenstva ŠK Sarajevo “6. Memorijal Ekrem Galijatović”

U utorak 25. februara 2020. godine završen je kvalifikacioni dio Otvorenog prvenstva ŠK Sarajevo pod nazivom 6. Memorijal Ekrem Galijatović.

Na kvalifikacionom turniru nastupilo je ukupno 28 igrača, a odigrano je 88 partija uz tempo igre od 90 minuta te 30 sekundi dodatka po igraču. Turnir koji je trajao pet dana u potpunosti je ispunio očekivanja i ponudio veoma zanimljive šahovske mečeve u kojima se ponekad i nakon 4 sata igre nije znao pobjednik.

Prvo mjesto sasvim zasluženo pripalo je majstorskom kandidatu Muameru Mrnđiću sa 6 osvojenih poena iz 7 partija (dva remija sa FM Senadom Kamberovićem i MK Seadom Kozarčaninom). Na drugo mjesto plasirao se FM Senad Kamberović sa 5 poena (3 pobjede i 4 remija), dok je treće mjesto osvojio CM Bajro Obuća iz Goražda pobjedivši u zadnjem kolu MK Eldina Bučana u direktnom duelu za plasman u finale. Posljednji putnik u finale je najstariji učesnik na turniru 80-godišnji MK Sead Kozarčanin koji je sa 5 poena završio na 4. mjestu.

Kao peti završio je Ešef Korjenić sa 5 poena pobjedivši Mirsada Oputića u zadnjem kolu i on je prva rezerva za finale ukoliko odustane neko od finalista.

Konačna tabela sa prvih 20 igrača nakon 7. kola ima sljedeći izgled, a klikom na link ispod tabele vidjet ćete kompletnu tabelu:

http://chess-results.com/tnr515124.aspx?lan=1&art=1&rd=7&turdet=NO&flag=30

Kvalifikacioni dio prvenstva prikladnim govorom zatvorio je Prof. dr. Enver Raljević koji je i uručio nagrade najboljim šahistima.

Raspored nagrađenih takmičara je sljedeći:

Redovne nagrade:

  1. Muamer Mrnđić
  2. Senad Kamberović
  3. Bajro Obuća
  4. Ešef Korjenić
  5. Eldin Bučan

Posebne nagrade:

Najbolji igrači do 2000 Elo: 1. Sead Kozarčanin 2. Nedžad Dedić

Najbolji igrači do 1800 Elo: 1. Nermin Đulić 2. Samir Čamdžija

Najuspješniji igrač ŠK Sarajevo: 1. Ersad Čatak

Omladinske nagrade: 1. Nasir Radača 2. Nermin Haznadar 3. Tarik Gazija 4. Tarik Odžak 5. Harun Kulić 6. Daris Kulić

Sudijski dio posla izvrsno su obavili Mirza Miralem, IA i Zlatko Miladinović, NA.

Šahovski klub Sarajevo se ovim putem zahvaljuje svim učesnicima, a posebno gostima iz Šahovskog kluba Goražde na učešću i prikazanoj igri.

Finalni dio prvenstva na rasporedu je od 13 – 21. marta 2020. godine.

2 thoughts on “Završen kvalifikacioni dio Otvorenog prvenstva ŠK Sarajevo “6. Memorijal Ekrem Galijatović””

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Leave a Comment

Your email address will not be published.