Otvoreno prvenstvo ŠK Sarajevo “6. Memorijal Ekrem Galijatović” – kvalifikacije 1. kolo

U petak 21. februara u prostorijama Kluba s početkom u 16 sati i 15 minuta počeo je kvalifikacioni dio „Otvorenog prvenstva šahovskog kluba Sarajevo pod nazivom “6. Memorijal Ekrem Galijatović“ u spomen na dugogodišnjeg člana Predsjedništva šahovskog kluba „Sarajevo“ i uglednog sarajevskog advokata koji je smatran za najboljeg u oblasti privrednog prava.

Kvalifikacioni turnir se održava u periodu od 21-25. februara 2020. godine u prostorijama Kluba. Sistem takmičenja je Švicarski u 7 kola FIDE-varijanta, a tempo igre je 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez.
Kvalifikacioni turnir će biti registrovan kod FIDE za osvajanje bodova na svjetskoj rang listi.

Prva četiri takmičara stiču pravo nastupa na finalnom turniru.

Turnir je otvorio Doc. dr. Haris Gekić, predsjednik ŠK Sarajevo.

Glavni sponzori prvenstva su Advokatska/odvjetnička komora Federacije Bosne i Hercegovine i Regionalna advokatska-odvjetnička komora Sarajevo, porodica Galijatović i Peti element d.o.o.

Sudije turnira su Mirza Miralem, internacionalni sudija i Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

U kvalifikacijama nastupa 28 takmičara. U prvom kolu odigrano je 13 partija, a za iznenađenje kola pobrinuo se mladi 14-godišnji Tarik Gazija koji je pobjedio iskusnog Mirsada Oputića. Za subotu i nedjelju 22-23. februara planirano je odigravanje 4 kola, a očekuju se veoma uzbudljivi mečevi.

Rezultati prvog kola su sljedeći:

Na sljedećim linkovima možete pogledati partije prvog kola:

Čamdžija, Samir-Mrnđić, Muamer 0-1

Kamberović, Senad-Bavčić, Fuad 1-0

Čatak, Ersad-Bučan, Eldin 0-1

Obuća, Bajro-Rakita, Jandrija 1-0

Hasanović, Jakub-Kozarčanin, Sead 0-1

Kahvedžić, Emir-Smajić, Ervin 1-0

Radača, Nasir-Dedić, Nedžad 0-1

Oputić, Mirsad-Gazija, Tarik 0-1

Salković, Safet-Korjenić, Ešef 0-1

Pleh, Semir-Kulić, Daris 1-0

Balić, Anis-Haznadar, Nermin 0-1

Kulić, Harun-Marković, Rade 0-1

Abazi, Nusret-Manić,Mujo 1-0

Najinteresantnija partija prvog kola bila je upravo između Nusreta Abazija i Muje Manića u kojoj je Manić nakon vrlo dobre igre na kraju ispustio pobjedu, te na kraju izgubio. Ključna pozicija u partiji gdje crni ima pet pješaka za topa je bila sljedeća:

Pozicija nakon 47…g5 nakon čega bijeli žrtvuje skakača očekivano 48. Sg5 hg5 uslijedilo je 49. Tg5 dok crni griješi igrajući Th6, daje pješaka na f5 i vraća bijelog u igru

4 thoughts on “Otvoreno prvenstvo ŠK Sarajevo “6. Memorijal Ekrem Galijatović” – kvalifikacije 1. kolo”

  1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  2. Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way, I’ll be subscribing to your feed, and I hope you post again soon. Big thanks for the useful information. internetgame.me

Leave a Comment

Your email address will not be published.