ŠK Sarajevo blic turnir povodom obilježavanja Dana državnosti 2019

Šahovski klub Sarajevo je povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u klupskim prostorijama organizovao blic turnir u utorak 26. novembra 2019. godine s početkom u 16 sati.

Glavni sponzor turnira bila je firma Peti element d.o.o na čelu sa gosp. Vahidinom Omanovićem članom ŠK Sarajevo,

Turnir su nakon izvođenja himne Bosne i Hercegovine prikladnim govorom otvorili Prof.dr. Enver Raljević, počasni predsjednik i Doc.dr. Haris Gekić, predsjednik Kluba.

Na turniru je nastupio 21 član ŠK Sarajevo. Igrao se bergerov sistem sa 21-im kolom uz tempo od 5 minuta po igraču. Sudio je Zlatko Miladinović, nacionalni šahovski sudija.

Prije 10. kola i predviđene pauze za osvježenje majstorski kandidat Adnan Sitnić zbog neodgodivih obaveza morao je napustiti turnir iako je imao vrlo dobar start.

Majstor FIDE Amir Hadžović je od početka preuzeo lidersku poziciju na tabeli koju je čvrsto držao do kraja turnira. Ostvario je čak 17 pobjeda uz 1 remi i 2 poraza. Drugo mjesto zauzeo je majstorski kandidat Muris Konjičanin sa 17 osvojenih poena, a treći je bio majstorski kandidat Halid Strinić sa 16,5 poena. Četvrto mjesto osvojio je majstor FIDE Senad Kamberović sa 16 poena koliko je osvojio i majstorski kandidat Muamer Mrnđić na petom mjestu.

Osim petorice prvoplasiranih specijalne nagrade dobili su Besim Ćatović kao najbolji igrač do 2000 ELO i Ibro Masleša kao najbolji igrač do 1800 ELO.

Nakon 21. kola tabela je izgledala ovako:

Na sljedećem linku možete pogledati kompletnu tabelu sa svim rezultatima: https://chess-results.com/tnr492892.aspx?lan=1

3 thoughts on “ŠK Sarajevo blic turnir povodom obilježavanja Dana državnosti 2019”

Leave a Comment

Your email address will not be published.