Bosna i Hercegovina u polufinalu Svjetske rapid šahovske lige

Igranje šaha online ili putem interneta danas je veoma popularno. Iz udobnosti svog doma na brojnim šahovskim portalima možete se suprostaviti šahistima raznih zemalja svijeta, šahovskim kompjuterima, riješavati šahovske probleme i slično.

Online šahovski turniri gdje nastupaju najbolji šahisti današnjice postali su svakodnevica. Šahovske asocijacije širom svijeta međusobno sarađuju kako bi popularizovali online šah i okupili na turnirima najbolje igrače iz različitih dijelova svijeta, od Evrope do Australije. Ovakvi turniri uključuju prave nagrade (trofeje ili novčane nagrade), a često imaju veoma značajne sponzore.

Pored toga prijenos šahovskih turnira na internetu postao je izuzetno važan za promociju šahovske igre, šahovskih turnira, klubova i dr. Online šah ili internet šah i u našoj zemlji iz dana u dan postaje sve popularniji. O tome govore i rezultati naše reprezentacije u live svjetskoj rapid ligi u toku 2019. godine na šahovskom portalu chess.com.

Šahovski web portal chess.com svakodnevno okuplja nekoliko stotina hiljada šahista iz cijelog svijeta, a odigra se više 3 miliona šahovskih partija dnevno po raznim tempovima (od 1 minute po igraču pa naviše).

Prošle sezone naša se reprezentacija takmičila u diviziji 2 live svjetske rapid lige gdje je ubjedljivo osvojila prvo mjesto pobjedama protiv Bjelorusije, Bangladeša, Italije, Venecuele i Brazila. Sezona 4 Live šahovske svjetske rapid lige igra se tempom od 15 minuta uz 2 sekunde dodatka po igraču za cijelu partiju.

Bosna i Hercegovine u nedjelju, 08.12.2019. godine, s početkom u 21 sat igra polufinalni meč protiv Argentine koji se može pratiti uživo na portalu chess.com nakon registracije na linku https://www.chess.com/live#tm=5410

Drugi polufinalni par čine Rusija i Srbija.

Mečevi četvrtfinalne runde svjetske rapid lige bili su izuzetno dobro praćeni na portalu chess.com i za sve ljubitelje šaha bio je obezbjeđen prijenos uživo sa kometarima šahovskih majstora na engleskom jeziku. U prvom kolu četvrtfinalne runde Bosna i Hercegovina je priredila veliko iznenađenje savladavši favorizovanu Rusiju sa 53:51 (meč se igrao na 52 table). U drugom kolu lakše od očekivanog je savladana reprezentacija Francuske sa čak 62:30 (meč se igrao na 46 tabli), a u trećem kolu i reprezentacija Češke Republike sa 58.5:19.5 (meč se igrao na 39 tabli).

Na prvih 15 tabli za online šahovsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u četvrtfinalnoj rundi sezone 4 live svjetske rapid lige nastupili su i članovi ŠK Sarajevo: FM Amir Hadžović, te majstorski kandidati Adnan Sitnić, Haris Gekić, Fahrudin Halilović i Senad Odžak.

Pored članova našeg Kluba na vodećim tablama nastupili su i: FM Efim Muratović, CM Armin Kekić, te majstorski kandidati Adnan Abdić, Nermin Šestić, Sandro Mikanović, Leon Bojo, Goran Vajić, Emir Kahvedžić, Srđan Jefić, Sead Čaušević i Almir Mataradžić.

U selektorskom timu naše online reprezentacije je i Doc.dr. Anis Balić, član Predsjedništva ŠK Sarajevo, a pored njega tu su i Mirza Omerović, Ibrahim Mehinović, Emir Softić, Refik Fileković i Bojan Milovanović.

Ukoliko se želite uključiti u tim naše zemlje (broji više od 800 članova), i igrati online šah to možete učiniti prvo registracijom na linku chess.com te potom pridruživanjem putem linka našeg tima https://www.chess.com/club/bosnia-and-herzegovina .

3 thoughts on “Bosna i Hercegovina u polufinalu Svjetske rapid šahovske lige”

Leave a Comment

Your email address will not be published.