6. Memorijalni turnir “Prof.dr. Nijaz Duraković”

Šahovski klub Sarajevo je u saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu organizovao 27. januara 2019. godine Memorijalni šahovski turnir “Dr. Nijaz Duraković”. 

Turnir se igrao u znak sjećana na dugogodišnjeg profesora FPN-a i istaknutog društveno-političkog radnika.

Na turniru, održanom u svečanoj sali FPN, učestvovalo je 14 šahista, ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine i regiona.

– Nama je izuzetna čast da se ovaj turnir održava. Drago mi je i da javnost prepoznaje značaj ovakvog turnira. Sve je više mladih koji se uključuju u igranje šaha. Ovo postaje tradicionalni šahovski turnir. Moj otac je zaista bio veliki vizionar i to je, naravno, razlog više da se ovaj turnir opečati i postane značajan za ovaj grad – kazala je na otvaranju turnira Jasna Duraković, kćerka rahmetli profesora Nijaza Durakovića.

Na otvaranju turnira o liku i djelu Nijaza Durakovića govorio je i profesor Fakulteta političkih nauka Suad Kurtćehajić.

– Nijaz Duraković je jako volio šah. Osim toga, napravio je dvije brilijantne karijere, onu profesorsku i političku. On je u 21. godini završio na ovom fakultetu Odsjek sociologije, u 25. godini je magistrirao, u 30. postao docent. Sa 37 bio je profesor doktor. Politički je djelovao u najsudbonosnijem vremenu za našu zemlju – istakao je Kurtćehajić.

Nakon odigranih devet kola pobjednik memorijala je Dr. Jasmin Sadiković iz Goražda sa 6,5 poena, koliko je osvojio i drugoplasirani Milenko Srdić iz Kaknja, dok je treće mjesto osvojio Bajro Obuća iz Goražda sa 6 poena.

Turnir je igran po “Švicarskom sistemu” uz tempo igre 15 minuta po igraču.

Organizatori turnira osigurali su pehare za trojicu prvoplasiranih, ali i druge nagrade za najuspješnije takmičare.

Sudije Memorijala bili su Emin Kemura (internacionalni sudija) i Zlatko Miladinović (nacionalni sudija).

2 thoughts on “6. Memorijalni turnir “Prof.dr. Nijaz Duraković””

Leave a Comment

Your email address will not be published.