Završen 21. Međunarodni otvoreni turnir “Zenica 2019”

MK Muamer Mrnđić

21. Međunarodni otvoreni šahovski turnir “Zenica 2019” koji se igrao od 7-8. Decembra 2019. godine završen je pobjedom velemajstora Denisa Kadrića sa 7,5 poena. Drugoplasirani je bio velemajstor Milan Vukić sa 7 poena koliko je imao i trećeplasirani velemajstor Emir Dizdarević.

Zbog slabijih dodatnih kriterija član ŠK Sarajevo majstorski kandidat Muamer Mrnđić završio je turnir kao četvrtoplasirani iako je osvojio također 7 poena (poboljšao svoj rapid rejting za 29 poena).

Turnir se igrao u Šahovskom domu u Zenici u organizaciji šahovskog kluba “Preporod” iz Zenice. Sudjelovalo je 60 igrača od čega skoro 1/6 su činili članovi ŠK Sarajevo. Tempo igre je bio 30 minuta po igraču za cijelu partiju, a igralo se devet kola po švicarskom sistemu parovanja. Turnir je otvorio gosp. Vedad Šestić, direktor turnira i predsjednik šahovskog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Nagradni fond je iznosio je 2.190 KM i podjeljen je za 10 prvoplasiranih, a dodjeljene su i specijalne nagrade. Član ŠK Sarajevo majstorski kandidat Sean Ćorović osvojio je osmo mjesto i prvu specijalnu nagradu u kategoriji od 1901 do 2150 rejting poena (18 rejting poena osvojio).

MK Sean Ćorović

Među nagrađenim igračima sasvim zasluženo prema prikazanoj igri našli su se i članovi ŠK Sarajevo majstorski kandidati Muris Konjičanin, 7. mjesto sa 6,5 poena (poboljšao rejting za 13 poena), i Eldin Bučan koji je zauzeo 11. mjesto sa 5,5 osvojenih poena (7 rejting poena u plusu nakon turnira). Treću specijalnu nagradu u rejting kategoriji do 1800 poena osvojio je Mujo Manić, također član ŠK Sarajevo (19 rejting poena osvojio).

MK Muris Konjičanin
MK Eldin Bučan

Pored nagrađenih na turniru u Zenici od članova ŠK Sarajevo nastupili su i Husein Čolpa koji je sa 5 poena osvojio vrlo dobro 22. mjesto (poboljšao rejting za 16 poena), Samir Čamdžija je sa 4 poena bio 36-ti (osvojio čak 27 rejting poena), Rakita Jandrija je sa 3 osvojena poena završio na 50. mjestu (u minusu 2 rejting poena nakon turnira), te Izet Lakota koji je radi zdravstvenih razloga napustio turnir nakon prvog dana takmičenja.

Turnir se rejtingovao za rapid svjetsku listu, a odličan posao kod suđenja, kompjuterskog parovanja i pravovremenog oglašavanja rezultata obavio je majstorski kandidat i kantonalni sudija Dino Marković.

Na sljedećem linku možete pogledati kompletnu tabelu sa rezultatima http://chess-results.com/tnr490366.aspx?lan=1&art=4&turdet=YES&flag=30

Husein Čolpa
Mujo Manić
Samir Čamdžija

5 thoughts on “Završen 21. Međunarodni otvoreni turnir “Zenica 2019””

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Leave a Comment

Your email address will not be published.