Adnan Sitnić pobjednik Prvenstva Kluba za 2021. godinu “7. Memorijal Ekrem Galijatović”

U subotu, 05. juna 2021. godine u večernjim satima svečanom dodjelom nagrada završeno je Prvenstvo ŠK Sarajevo za 2021. godinu pod nazivom “7. Memorijal Ekrem Galijatović”. Nakon 7 dana igre i 44 odigrane, veoma neizvjesne partije, posebno u posljednjem 9.kolu, prvak Kluba postao je međunarodni majstorski kandidat Adnan Sitnić sa 6,5 poena iz 9 partija.

Majstor FIDE Muris Konjičanin također sa 6,5 poena uz slabije dodatne kriterije zauzeo je drugo mjesto. Treće mjesto osvojio je sasvim zasluženo majstor FIDE Senad Kamberović sa 6 poena, ali je uz malo bolju igru u zadnjem kolu s pobjedom mogao i do prvog mjesta.

Četvrto mjesto zauzeo je majstorski kandidat Nihad Hodžić sa 5,5 poena koliko je imao i majstor FIDE Amir Hadžović na 5. mjestu. Majstorski kandidat Halid Strinić sa 5 poena osvojio je 6. mjesto. Majstorski kandidat Suad Kurtćehajić sa 3 poena zauzeo je 7. mjesto, a majstorski kandidat Fahrudin Halilović sa 2,5 poena 8. mjesto. Isti broj poena kao i Halilović, ali uz slabije dodatne kriterije osvojio je Faris Drino što mu je donijelo na kraju 9. mjesto. Posljednjeplasirani mladi Nermin Haznadar osvojio je 2 poena što mu je u ovoj vrlo jakoj konkurenciji donijelo 8 bodova na novoj svjetskoj rang listi.

Prvenstvo su uspješno sudili Mirza Miralem, IA te Zlatko Miladinović, NA, dok se za kvalitetno funkcionisanje prijenosa mečeva uživo pobrinuo Dino Marković, NA. Direktor prvenstva bio je Doc. dr Haris Gekić.

Ove godine prvenstvo se uživo prenosilo na čak 6 najvažnijih svjetskih šahovskih portala i nekoliko dana u toku sedmice bilo je među najgledanijim turnirima. Prema posljednjim prikupljenim podacima sa portala sumarno nešto više od 50.000 jedinstvenih korisnika pratilo je prvenstvo Kluba širom svijeta što ga čini apsolutno najpraćenijim šahovskim događajem iz Bosne i Hercegovine u svijetu.

Konačna tabela nakon 9 odigranih kola ima sljedeći izgled:

Šahovski klub Sarajevo se ovim putem zahvaljuje učesnicima i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje takmičenja, a posebno porodici Galijatović.

3 thoughts on “Adnan Sitnić pobjednik Prvenstva Kluba za 2021. godinu “7. Memorijal Ekrem Galijatović””

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

  2. Thanks for sharing nice information with us. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, I would like to bookmark the page so I can come here again to read you, as you have done a wonderful job. internetgame.me

Leave a Comment

Your email address will not be published.