Počelo Prvenstvo ŠK Sarajevo za 2021. godinu

U nedjelju, 30. maja 2021. godine, s početkom u 9 sati i 50 minuta otvoreno je Prvenstvo ŠK Sarajevo za 2021. godinu pod nazivom “7. Memorijal Ekrem Galijatović”. Prvenstvo su svečano otvorili predsjednik Kluba Doc. dr Haris Gekić i Prof. dr Enver Raljević, počasni predsjednik i član Predsjedništva Kluba.

U 10 sati započelo je prvo kolo, a za iznenađenje se pobrinuo mladi Faris Drino koji je efektno savladao mnogo iskusnijeg majstorskog kandidata akademika Prof. dr Suada Kurtćehajića. Pobjede su ostvarili majstor FIDE Muris Konjičanin protiv Nermina Haznadara, šampiona FBiH do 18 godina, te majstorski kandidat Nihad Hodžić protiv majstorskog kandidata Fahrudina Halilovića, ali da bi do njih došli morali su uložiti veliki trud. U preostala dva meča vidjeli smo neriješene ishode: majstora FIDE Amira Hadžovića i međunarodnog majstorskog kandidata Adnana Sitnića, te majstora FIDE Senada Kamberovića i majstorskog kandidata Halida Strinića.

Iz prvog kola vrijedi zaista pogledati efektnu pobjedu Farisa Drine nad Suadom Kurtćehajićem:

U drugom kolu vidjeli smo partije pune preokreta s izuzetkom prve u kojoj je Halid Strinić nakon 40 minuta savladao Nermina Haznadara koji se nakon grubog previda i gubitka pješaka našao u izgubljenoj poziciji. U partiji koju su igrali Faris Drino i Muris Konjičanin, nakon vrlo dobre igre skoro do same završnice Drino je, nakon za njega nepovoljne izmjene figura, došao u remi poziciju sa raznobojnim lovcima, ali ga je iskusniji majstor Konjičanin uspio nadmudriti i ostvariti pobjedu. U partiji sa puno preokreta Senad Kamberović nakon tri sata igre napravio je veliki previd koji Adnan Sitnić lako koristi i dolazi do pobjede. Fahrudin Halilović sa bijelim figurama odigrao je fantastično otvaranje u Škotskoj partiji protiv Amira Hadžovića, ali je onda potpuno neshvatljivo odigrao u 17. potezu Sa5 i potom još nekoliko vezanih slabih poteza čime je došao u izgubljenu poziciju. I u posljednjem meču dana desilo se veliko iznenađenje. Suad Kurtćehajić je veoma dobrom igrom, bijelim figurama, savladao indisponiranog u ovoj partiji, prvog rejting favorita prvenstva, Nihada Hodžića. Od početka partije pa gotovo sve do samog kraja Kurtćehajić je imao značajnu prednost.

Pobjedu majstorskog kandidata akademika Prof. dr Suada Kurtćehajića protiv majstorskog kandidata Nihada Hodžića pogledajte u nastavku:

Nakon dva odigrana kola takmičarska tabela ima sljedeći izgled:

U trećem kolu koje se igra u ponedjeljak 31. maja od 17 sati sastaju se:

U nastavku možete pogledati fotografije sa današnjih partija iz prvog i drugog kola:

5 thoughts on “Počelo Prvenstvo ŠK Sarajevo za 2021. godinu”

  1. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  2. I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

  3. Thank you again for all the knowledge you distribute. Good post. I was very interested in the article; it’s quite inspiring, I should admit. I like visiting your site since I always come across interesting articles like this one. Great job; I greatly appreciate that. Do keep sharing! wurinet2.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.