Nermin Haznadar prvak Bosne i Hercegovine do 18 godina

Od 1 – 4. jula u hotelu “Safir” u Bihaću odigrano je 21. kadetsko i juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine. Šampion u kategoriji do 18 godina ubjedljivom igrom uz sve ostvarene pobjede postao je naš Nermin Haznadar, dok je polaznik naše škole šaha Edhem Kapidžić završio na petom mjestu i uz prikazanu igru i malo sreće mogao je i do drugog mjesta. Vođa puta naše malobrojne ekipe bio je majstor FIDE Amir Hadžović.

Nermin Haznadar se ovime plasirao na svjetsko prvenstvo do 18 godina koje bi se trebalo održati u rumunskom gradu Mamaia u toku godine.

Na takmičenju je nastupilo 84 šahista i šahistkinja. Samo takmičenje i prije početka obilježilo je nekoliko kontroverzi. Po važnosti prvo je bojkot Šahovskog saveza RS i preporuka djeci da ne nastupe na prvenstvu (razlozi se mogu detaljno pročitati u saopćenju na web stranici saveza RS). Također, na takmičenju su nastupila djeca koja uopće nisu igrala na kvalifikacionim turnirima što je kvalifikacione turnire na nižim nivoima u potpunosti obezvrijedilo, a nanijelo štetu i državnom takmičenju nastupom šahista koji nisu nastupili na kvalifikacijama kao većina djece. Nepostojanje jedinstvenog šahovskog saveza u našoj zemlji i nedostatak dogovora još jednom je nanio veliku štetu našim mladim šahistima kao što nanosi i seniorima gotovo svakodnevno. Krajnje je vrijeme da se radi na dobrobiti našeg šaha.

Čestitamo Nerminu i Edhemu!

4 thoughts on “Nermin Haznadar prvak Bosne i Hercegovine do 18 godina”

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Leave a Comment

Your email address will not be published.