17. Memorijalni turnir “Prof. dr Husein Kulenović”

Na 17. Memorijalnom turniru “Prof. dr Husein Kulenović” odigranom u prostorijama Kluba, 12. novembra s početkom u 16:30 sati, nastupilo je 8 igrača. Igralo se 7 kola po tempu od 12 minuta.

Najviše uspjeha na kraju imao je Prof. dr Haris Gekić koji je sa 6 pobjeda i jednim remijem osvojio zasluženo prvo mjesto. U zadnjem kolu u odlučujućem meču pobjedio je sa crnim figurama u sicilijanskoj odbrani drugoplasiranog na današnjem turniru sa 5.5 poena, Akademik Prof. dr Suad Kurtćehajić. Treće mjesto sasvim zasluženo osvojio je počasni predsjednik Kluba 89-ogodišnji Akademik Prof. dr Enver Raljević sa 4.5 poena.

Četvrto mjesto zauzeo je inženjer Samir Čamdžija sa 3.5 poena koliko je imao i ekonomista Fuad Bavčić (jedini ostao neporažen protiv prvoplasiranog na današnjem turniru). Šesto mjesto sa 3 poena osvojio je inženjer Dževdet Dautbegović i pokazao nakon povratka aktivnom igranju šaha veoma dobru igru. Sedmo mjesto zauzeo je inženjer Mujo Manić sa 1.5 poenom, a posljednje 8 mjesto ekonomista Omer Omerefendić.Turnir je veoma uspješno sudio Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.Nakon svečanog proglašenja pobjednika i dodjele nagrada koje je uručio Akademik Prof. dr Enver Raljević druženje je nastavljeno u obližnjem restoranu.

12. novembra 2021. godine navršilo se 18 godina otkad nas je napustio prof. dr. Husein Kulenović, dugogodišnji član Predsjedništva ŠK Sarajevo, te nekadašnji predsjednik Šahovskog saveza FBiH. Bio je jedan od vodećih čelnika sarajevske Općine Centar, istaknuti naučnik i društveno-politički radnik, dekan i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i član više naučnih i stručnih asocijacija. Pored šaha velika ljubav mu je bila i slikarstvo.

U znak sjećanja šahovski klub Sarajevo je organizovao 17. put po redu memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika pod nazivom „Prof.dr. Husein Kulenović“. Turnir je bio pozivnog karaktera, a nastupili su takmičari koji su svojim radom u toku 2021. godine doprinijeli razvoju Kluba.

Kratki izvod iz biografije Prof.dr. Huseina Kulenovića:

Prof. dr. Husein Kulenović je bio dugogodišnji član Predsjedništva ŠK Sarajevo. Prof. dr. Husein Kulenović rođen je 26. augusta 1939. godine u Bosanskom Petrovcu. Gotovo cijeli život proveo je u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Godine 1979. godine izabran je za docenta na predmetu Fiziologija. Za vanrednog profesora izabran je 1986. godine, a za redovnog profesora 2002. godine. Za dekana Medicinskog fakulteta izabran je 2000. godine. Predavao je studentima Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutskog fakulteta i Više medicinske škole u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu – Odsjek biologija, Fakultetu za kriminalistiku, Fakultetu za sport i Saobraćajnom fakultetu. Bio je mentor velikog broja diplomskih radova, magistarskih i doktorskih disertacija. Na čelu Općinskog vijeća u Općini Centar bio je skoro cijelu deceniju. Dao je nemjerljiv doprinos stvaranju i izgradnji poslijetarne Općine Centar.Nesebičnim zalaganjem i vizionarskim pristupom dao je izuzetan doprinos razvoju šahovskog kluba Sarajevo i razvoju šaha u Bosni i Hercegovini u cjelini. Kako bi lik, plemenitost i izuzetne ljudske vrijednosti prof. dr. Huseina Kulenovića ostali kao trajan putokaz narednim generacijama, ŠK Sarajevo svake godine organizuje memorijalni šahovski turnir koji nosi njegovo cijenjeno ime.

U nastavku pogledajte konačnu tabelu i nekoliko fotografija sa 17. po redu turnira:

3 thoughts on “17. Memorijalni turnir “Prof. dr Husein Kulenović””

Leave a Comment

Your email address will not be published.