Završen 9. Međunarodni turnir “Konjic Open 2020”

FM Amir Hadžović osvojio 3. mjesto

Član ŠK Sarajevo majstor FIDE Amir Hadžović sa osvojenih 6 poena od 7 mogućih, sa rejting performansom 2340, osvojio je treće mjesto na 9. Međunarodnom šahovskom turniru “Konjic Open 2020”. Ostvario je pet pobjeda uz svega dva remija i bez poraza. Osvojio je 13 novih rejting poena na FIDE svjetskoj rang listi.

Na ovom Openu koji se igrao od 28.02.-02.03.2020. u restoranu “Gradska” u Konjicu nastupio je 121 šahista iz Bosne i Hercegovine, Turske, Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Učestvovalo je 12 šahista ŠK Sarajevo i svi su opravdali očekivanja s obzirom na njihov rejting i startni rang prije početka turnira.

Majstorski kandidat Muamer Mrnđić je sa 5 osvojenih poena zauzeo 11. mjesto, dok su majstor FIDE Muris Konjičanin i Muzafer Alihodžić sa istim brojem poena uz nešto slabije dodatne kriterije zauzeli 13. odnosno 14. mjesto. Muzafer Alihodžić je osvojio 22 nova rejting poena na svjetskoj rang listi, a ostvario je dva remija protiv vrlo jakih majstora FIDE Sabahudina Buljubašića i Andrije Obada iz Tuzle.

Majstorski kandidati Sean Ćorović i Eldin Bučan su sa 4.5 poena iz 7 partija zauzeli 21. odnosno 23. mjesto. Sean Ćorović je osvojio novih 11 poena na svjetskoj rang listi, a ostvario je remi protiv majstora FIDE iz Breza Tigrana Kojića.

Fuad Bavčić je odigrao izvrstan turnir i sa osvojena 3.5 poena iz 7 partija zauzeo 54. mjesto. Popravio je svoj rejting za 34 poena, a ističu se dvije pobjede protiv igrača koji su imali više od 200 poena viši rejting. Sa istim brojem poena Mirsad Oputić zauzeo je 59., a Manić Mujo 65. mjesto.

Svoj rejting na svjetskoj rang listi popravio je i Rakita Jandrija za 17 poena koji je zauzeo 76. mjesto, dok je Čatak Ersad bio 85-ti. Uspjeh je ostvario i naš član Amir Goga osvojivši 2 poena od 7 mogućih i tako će po prvi puta naredni mjesec se pojaviti na svjetskoj rang listi sa rejtingom 1485.

Na “Konjic Open 2020” prvo mjesto osvojio je majstor FIDE Rijad Burović koji je pobjedio sve svoje protivnike. Ostvario je 7 pobjeda iz isto toliko partija. Prije početka turnira važio je za izrazitog favorita što je i pokazao u svojim partijama. Drugo mjesto osvojio je majstor FIDE Aleksandar Tomić iz Crne Gore sa 6 poena.

Konačna tabela sa prva 23 igrača imala je sljedeći izgled, dok kompletnu tabelu možete pogledati na linku ispod:

http://chess-results.com/tnr509157.aspx?lan=1&art=4&turdet=YES&flag=30

Sudijski posao uspješno su obavili Mirza Miralem, IA kao glavni sudija, njegov zamjenik Semir Pleh, FA, te pomoćne sudije Muharem Višnjić, NA, i Omer Faladžić, NA.

9. Međunarodni šahovski turnir “Konjic Open 2020” protekao je u pravoj šahovskoj atmosferi, a za ovu vrlo uspješnu organizaciju zaslužni su istinski šahovski entuzijasti iz ŠK Igman iz Konjica na čelu sa Dr Sulejmanom Mulićem, direktorom turnira te majstorskim kandidatom Dubravkom Kovačićem, predsjednikom ŠK Igman.

ŠK Sarajevo se ovim putem zahvaljuje ŠK Igman iz Konjica na odličnoj organizaciji, te se nadamo da će ovakvih šahovskih turnira biti sve više u našoj zemlji.

2 thoughts on “Završen 9. Međunarodni turnir “Konjic Open 2020””

Leave a Comment

Your email address will not be published.