Održan tradicionalni turnir povodom Dana državnosti

Sudijski dio posla uspješno su obavili Mirza Miralem, internacionalni sudija i Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

Na turniru je nastupilo 25 učesnika, a odigrane su ukupno 84 šahovske partije. Igrači sa crnim figurama su bili uspješniji što se rijetko dešava na ovakvim turnirima. U 32 partije pobjedili su igrači sa bijelim figurama, 16 partija je završilo remijem, a 36 puta su pobjedu odnijeli crni.

Odluka o pobjedniku pala je u zadnjem kolu. Vodeći do tada majstorski kandidat Srđan Zlobec nije uspio savladati majstora FIDE Senada Kamberovića (završeno remijem) što je iskoristio majstor FIDE Amir Hadžović i pobjedom nad majstorom FIDE Murisom Konjičaninom osvojio prvo mjesto sa 6 poena od 7 mogućih. Drugo mjesto zauzeo je Srđan Zlobec sa 5.5 poena koliko je imao i Senad Kamberović na trećem mjestu. Četvrto mjesto sa 5 poena osvojio je majstorski kandidat Muamer Mrnđić, a peto Besim Ćatović sa 4.5 poena. Majstor FIDE Željko Galić sa 4.5 poena zauzeo je 6. mjesto, ali je ušao među pet redovno nagrađenih igrača, jer je Ćatović Besim osvojio specijalnu nagradu za najuspješnijeg igrača do 2000 ELO rapid rejtinga.

Među igrače koji su osvojili specijalne nagrade plasirali su se i: Ermin Zupčević (drugi najuspješniji igrač do 2000 rejtinga; 4 poena i 9. mjesto), dok su najuspješniji igrači do 1800 ELO rapid rejtinga Zdenko Mršić (3.5 poena, 12. mjesto) i Ismet Bajramović (3 poena, 17. mjesto).

Konačna tabela nakon 7 kola imala je sljedeći izgled:

http://chess-results.com/tnr593964.aspx?lan=15&art=1

Šahovski klub Sarajevo čestita svim takmičarima i već naredne sedmice najavljujemo novo turnirsko šahovsko druženje!

U nastavku pogledajte fotogaleriju:

3 thoughts on “Održan tradicionalni turnir povodom Dana državnosti”

Leave a Comment

Your email address will not be published.