Majstor FIDE Amir Hadžović pobjednik 1. Vikend blic turnira

Pet najuspješnijih i sudija današnjeg 1. Vikend blic turnira ŠK Sarajevo 2020
Stoje s lijeva na desno: Sean Ćorović, Zlatko Miladinović (sudija), Halid Strinić, FM Senad Kamberović, FM Muris Konjičanin i FM Amir Hadžović

U nedjelju 19. januara 2020. godine s početkom u 11 sati u klupskim prostorijama odigran je 1. Vikend blic turnir u 2020. godini.

Nastupilo je 17 članova ŠK Sarajevo koji su se takmičili po Bergerovom sistemu u 17 kola i tempom od 3 minuta uz 2 sekunde dodatka po igraču za cijelu partiju. Sudio je Zlatko Miladinović, NA.

Novi tempo igre blic turnira pokazao se kao pravi pogodak. Partije su bile vrlo zanimljive i vrijeme na satu više nije bilo odlučujući faktor kao ranije kada je veliki broj partija završavao istekom vremena iako je pozicija na tabli bila drugačija.

Nakon veoma uzbudljivih 136 odigranih partija prvo mjesto sa 12 poena iz 16 partija osvojio je majstor FIDE Amir Hadžović uz 10 pobjeda i svega dva poraza (od Seana Ćorovića i Fahrudina Halilovića). Na drugo mjesto plasirao se majstor FIDE Senad Kamberović sa 11,5 poena, a prvo mjesto izgubio je u posljednjem kolu porazom od najmlađeg učesnika na turniru Farisa Drine.

Na treće i četvrto mjestu također sa 11,5 poena plasirali su se majstor FIDE Muris Konjičanin i majstorski kandidat Halid Strinić koji su imali nešto slabije dodatne kriterije u plasmanu. U posljednjem kolu Halid Strinić je imao priliku da osvoji turnir, ali je poražen od Seana Ćorovića koji je završio na petom mjestu sa 10,5 poena.

Na 1. Vikend blic turniru prikazanom igrom sve je iznenadio Ešef Korjenić koji je završio na 6. mjestu, a dugo je bio među vodećim igračima. Uspio je savladati 3 od 4 majstora FIDE koja su danas nastupila.

Konačna tabela je nakon 17. kola imala sljedeći izgled, a ispod tabele se nalazi link na kome možete pogledati kompletne rezultate:

http://chess-results.com/tnr508392.aspx?lan=1&art=1

Turnir je protekao u borbenoj i pravoj šahovskoj atmosferi, a već naredne nedjelje je novi koji će se igrati po tempu od 5 minuta uz 3 sekunde dodatka sa Švicarskim sistemom parovanja u 9. kola.

U nastavu pogledajte fotografije sa turnira:

1 thought on “Majstor FIDE Amir Hadžović pobjednik 1. Vikend blic turnira”

Leave a Comment

Your email address will not be published.