20. juli je Svjetski dan šaha

Opća skupština Ujedinjenih nacija konsenzusom je usvojila 12. decembra 2019. godine rezoluciju o proglašenju 20. jula “Svjetskim danom šaha”. Ovaj datum obilježava osnivanje Međunarodne šahovske federacije u Parizu 1924. godine. Rezoluciju je predložila stalna misija Republike Armenije uz sponzorstvo nekoliko drugih zemalja.

Rezolucijom, koju su sponzorisale 53 države članice, priznaju se mogućnosti koje nudi šah u provedbi Agende za održivi razvoj 2030. godine, uključujući jačanje obrazovanja, ostvarivanje osnaživanja žena i djevojčica, poticanje uključenosti, međusobnog razumijevanja i poštivanja.

U rezoluciji se prepoznaje da kao igra koja promoviše poštenje, inkluziju i međusobno poštivanja šah može pridonijeti podizanju tolerancije i razumijevanja među ljudima. Pozivaju se države članice, sistem Ujedinjenih nacija, ostale međunarodne i regionalne organizacije, privatni sektor i civilno društvo da poštuju Svjetski dan šaha i šire prednosti šaha, uključujući ih kroz obrazovne i aktivnosti u podizanja svijesti javnosti.

U svom uvodnom dijelu rezolucije stalni predstavnik Republike Armenije Mher Margaryan naglasio je da šah, kao jedna od najstarijih i najpopularnijih mentalnih igara, pomaže razbiti društvene, političke i rasne barijere, promijeniti predrasude i boriti se protiv diskriminacije. Osvrćući se na nacionalne napore Armenije u promociji šaha na globalnom nivou, ambasador Armenije naglasio je da se šah smatra bitnim dijelom armenske kulture, podsjetivši na dugogodišnju šahovsku tradiciju koja je armenskim velemajstorima donijela naslove olimpijskih i svjetskih prvaka.

Određivanje Svjetskog dana šaha od strane Opće skupštine Ujedinjenih nacija pružit će važnu platformu za poticanje dijaloga, solidarnosti i kulture mira.

Izvor: chessbase.com

1 thought on “20. juli je Svjetski dan šaha”

  1. Nice post! This is a very nice blog that I will definitely come back to more times this year! Thanks for the informative post. Anyway, I am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and an all-around entertaining website. Please keep up the great work. internetgame.me

Leave a Comment

Your email address will not be published.