ŠK Sarajevo osvojilo 6.mjesto na Premijer ligi BiH

Na ovom prvenstvu u Neumu učestvovalo je 10 ekipe iz Bosne i Hercegovine i to: ŠK „BOSNA“ Sarajevo, ŠK „NAPREDAK“ Sarajevo,  TŠK „SLOBODA“ Tuzla, ŠK „BJELAŠNICA“ Pazarić, ŠK „HRASNO-BUSOVAČA“ Busovača, ŠK „GORAŽDE“ Goražde, ŠK „ŠIROKI BRIJEG“ Široki Brijeg, ŠK „BIHAĆ, Bihać, ŠK „JEDINSTVO 1954“ Brčko i ŠK „SARAJEVO“ Sarajevo.

Premijer liga se igrala na 6 ploče (uz 4 rezerve). Odigrana su 9 kola po Bergerovom sustavu s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju uz bonifikaciju od 30 sekundi po potezu počevši od prvog. Pojedinačni rezultati su već obračunati i prijavljeni za rejting listu FIDE.

Naš Klub, ŠK Sarajevo, po prvi put u posljednjih skoro 20 godina nastupio je u Premijer ligi i na kraju zauzeo 6.mjesto sa 8 meč bodova (3 pobjede, 2 remija i 4 poraza). Uz malo sreće u mečevima protiv Jedinstva iz Brčkog, Širokog Brijega i Bihaća plasman je mogao biti daleko bolji. Za klub je najvažnije da je ostvaren cilj postavljen prije takmičenja, a to je opstanak u ligi.

Konačna tabela nakon 9 odigranih kola imala je sljedeći izgled:

U našoj ekipi najviše poena ostvarili su velemajstor Denis Kadrić i majstor FIDE Amir Hadžović po 5.5 poena od 9 mogućih. Ostali igrači izuzev velemajstora Milana Vukića nisu osvojili ni 50% ukupnih poena. Na sljedećoj tabeli možete pogledati ostvarene pojedinačne rezultate naših igrača:

Sve partije sa Premijer lige možete pogledati na linku https://chess-results.com/PartieSuche.aspx?lan=15&id=50023&tnr=579309&art=3

Šahovski klub Sarajevo se zahvaljuje Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općini Novo Sarajevo na čelu sa Dr. Hasanom Tanovićem te BH telecomu koji su svojom podrškom omogućili da ekipa uopće i nastupi na 19. Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija sa lige:

1 thought on “ŠK Sarajevo osvojilo 6.mjesto na Premijer ligi BiH”

Leave a Comment

Your email address will not be published.