ŠK Sarajevo ekipni šampion Federacije Bosne i Hercegovine

Šahovski klub Sarajevo je na Prvoj A ligi koja se igrala od 30.10.-04.11.2020. godine u Hotelu Lukavac u Lukavcu, ubjedljivom igrom i ostvarivši svih osam ekipnih pobjeda, osvojio titulu šampiona Federacije Bosne i Hercegovine. To je najbolji ekipni seniorski rezultat u posljednjih 10 godina, a ostvaren je zahvaljujući odlično posloženoj ekipi koja je bila spoj mladosti i iskustva. Treba naglasiti da je Prva A liga najviši rang takmičenja u kojem su se takmičili šahovski klubovi sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine u 2020. godini.

Šampionsku ekipu činili su: mladi majstor FIDE iz Turske Kamer Kayra, proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine velemajstor Emir Dizdarević, Prof. dr Aleksandar Savanović internacionalni majstor, majstor FIDE Amir Hadžović, međunarodni majstorski kandidat Adnan Sitnić, Akademik Prof. dr Suad Kurtćehajić majstorski kandidat (kapiten ekipe), te majstorski kandidat Fahrudin Halilović.

Ovaj uspjeh plod je i intenzivnog rada rukovodstva Kluba u posljednjih godinu dana na čelu sa novim predsjednikom Kluba Doc. dr Harisom Gekićem usprkos vrlo teškim uslovima zbog pandemije Covid-19. Po riječima predsjednika Kluba sportski planovi u narednom periodu su veliki, a obuhvatit će pored što boljih plasmana seniorske ekipe, i nastavak rada sa mladima kroz klupsku školu šaha, te rad sa mladima u školama na području Kantona Sarajevo i popularizaciju šaha u Bosni i Hercegovini. Također, održavat će se redovno kursevi šaha za odrasle, te brojni majstorski i drugi turniri uz stalnu promociju na najznačajnijim domaćim i svjetskim šahovskim portalima. Cilj je što više se približiti nekadašnjim uspjesima ŠK Sarajevo, kluba koji traje već skoro punih 117 godina i koji je osvojio preko 30 titula seniorskog prvaka naše zemlje, imao preko 400 aktivnih članova, te 1994. godine osvojio i titulu klupskog šampiona Evrope u združenoj ekipi Bosna-Sarajevo sa ŠK Bosna.

Na Prvoj A ligi je nastupilo 9 ekipa. Liga je započela u petak 30. oktobra prvim kolom u kojem je naša ekipa igrala protiv solidne ekipe ŠK Čelik iz Zenice koja je na kraju osvojila drugo mjesto. Meč je završen pobjedom našeg kluba rezultatom 4,5 – 1,5.

U subotu je odigrano 2. i 3. kolo, a naša ekipa je savladala prvo ŠK Brčko sa 4-2, a potom i OŠK Živinice istim rezultatom.

U nedjelju je odigrano 4. i 5.kolu u kojem je naš tim savladao podmlađenu ekipu ŠK Gračanica sa 6-0, te ŠK Srebrenik sa 5-1.

U ponedjeljak odigrano je 6. kolo u kojem je naša ekipa pobjedila jednu od najkvalitetnijih ekipa na ligi ŠK Igman iz Konjica rezultatom 4,5 – 1,5. U 7. kolu naša ekipa je bila slobodna, dok je u 8. kolu odigranom u utorak savladana ekipa ŠK Cazin sa 4-2. U posljednjem 9. kolu igranom u srijedu, 04.11., rezultatom 4,5 – 1,5 pobjeđen je ŠK Preporod iz Zenice.

Naša ekipa je pobjedila sve svoje protivnika i sa ukupno 8 pobjeda i 16 meč bodova sasvim zasluženo osvojila titulu šampiona za 2020. godinu.

Konačna tabela lige nakon 9 odigranih kola imala je sljedeći izgled:

Izvor: http://chess-results.com/tnr538280.aspx?lan=13&art=0

Pojedinačno igrači ŠK Sarajevo su osvojili sljedeći broj poena:

  1. Kamer Kayra 7 od 8
  2. Emir Dizdarević 5,5 od 8
  3. Aleksandar Savanović 5 od 6
  4. Amir Hadžović 6 od 8
  5. Adnan Sitnić 6 od 8
  6. Suad Kurtćehajić 3,5 od 6
  7. Fahrudin Halilović 3,5 od 4

Šahovski klub Sarajevo se ovim putem zahvaljuje Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je sufinansiralo odlazak ekipe na Prvu A ligu, te kompaniji BH Telecomu koja je također pomogla naš klub.

U nastavku pogledajte fotografije sa lige:

2 thoughts on “ŠK Sarajevo ekipni šampion Federacije Bosne i Hercegovine”

  1. After reading your article, I was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how I feel after reading your article. ios-15.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.