Otvoreno prvenstvo ŠK Sarajevo – kvalifikacije 2019

U organizaciji ŠK “Sarajevo” završeno je otvoreno prvenstvo šahovskog kluba Sarajevo-memorijal “Ekrem Galijatović”- kvalifikacije.

Kvalifikacije su odigrane u prostorijama ŠK “Sarajevo” u periodu od 13 – 17.02.2019. godine.

Na turniru je učestvovalo 19 šahista. Kvalifikacioni turnir je registrovan kod FIDE za obračun rejtinga.

Prvo mjesto je osvojio Halilović Fahrudin sa osvojenih 5,5 poena iz 7 partija. Drugo mjesto je zauzeo Sitnić Ahmed sa osvojenih 5 poena. Mrnđić Muamer je takođe osvojio  pet poena, ali je zauzeo treće mjesto zbog slabijeg dodatnog kriterija.

Interesantno je da je Mrnđić Muamer na 30. potezu odbio ponudu remija od prvoplasiranog, u poziciji koja mu nije davala izglede da pobijedi (čak je imao slabiju poziciju), iako bi vjerovatno sa remijem završio kvalifikacije na prvom mjestu. 

Četvrto mjesto je zauzeo FM Terzić Ilijas sa osvojenih 4,5 poena, koliko je imao i petoplasirani Kozarčanin Sead, ali sa slabijim dodatnim kriterijem.

Petorica prvoplasiranih su stekli pravo na učešća na finalnom turniru.

Igrao se Švicarski sistem, 7 kola FIDE varijanta, sa tempom igre 90 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez. Direktor turnira bio je Doc.dr. Haris Gekić, a sudije turnira: Mirza Miralem – internacionalni sudija, Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

Kompletnu tabelu sa rezultatima možete pogledati na sljedećem linku http://chess-results.com/tnr414390.aspx?lan=1&art=1

2 thoughts on “Otvoreno prvenstvo ŠK Sarajevo – kvalifikacije 2019”

  1. Nice information, valuable and excellent design, as well as sharing good stuff with good ideas and concepts, lots of great information, and inspiration, both of which I need. Thanks for offering such helpful information here. youubbe.me

Leave a Comment

Your email address will not be published.