Održano šahovsko prvenstvo OŠ “Isak Samokovlija” Sarajevo

U petak 13. decembra održano je šahovsko prvenstvo Osnovne škole “Isak Samokovlija” Sarajevo. Prvenstvo se igralo u dvije kategorije: od 1-5. razreda i od 6-9. razreda. Ukupno je na prvenstvu ove osnovne škole nastupilo 68 mladih šahista.

Prvenstvo je počelo u 11 sati svečanim otvaranjem na kojem su govorili direktorica škole Nevzeta Doljančić, prof. , nastavnica Marina Mešanović i Doc.dr. Haris Gekić, predsjednik ŠK Sarajevo. Nakon toga su u naredna 3 sata uslijedile borbe na 64 šahovska polja.

U prvoj uzrasnoj kategoriji od 1-5. razreda nastupio je 31 učesnik. Sve svoje protivnike savladao je Dirar Veladžić i tako suvereno osvojio prvo mjesto. Drugo mjesto sa pola poena zaostatka osvojio je Kerim Čaušević, a treće Admir Ratkušić sa bodom manje od prvoplasiranog. Među nagrađene igrače od 4-7. mjesta plasirali su se: Abdulah Dučić, Selma Buljubašić, Adrian Laganin i Filip Živanović.

U drugoj uzrasnoj kategoriji od 6-9. razreda na prvenstvu je nastupilo 37 učesnika. Nakon veoma zanimljivih mečeva prvo mjesto i pobjednički pehar sa svim pobjedama osvojila je Dea Pejaković. Na drugo mjesto plasirao se Annur Mešić, a na treće Afan Pašukan. Među nagrađene igrače plasirali su se od 4-7. mjesta i: Val Sarajlić, Faris Avdagić, Afan Fazlić i Azra Ferušić.

Na prvenstvu sudijski i organizacijski dio prvenstva izvrsno su obavili FM Amir Hadžović, Mirza Miralem, Zlatko Miladinović i Muharem Višnjić.

Šahovsko prvenstvo u OŠ “Isak Samokovlija” Sarajevo pokazalo je veliku zainteresovanost mladih za šah i sa 68 učesnika sasvim sigurno spada u prvenstva osnovnih škola sa najvećim brojem sudionika ne samo u Bosni i Hercegovini nego i regiji.

ŠK Sarajevo se ovim putem zahvaljuje OŠ “Isak Samokovlija” Sarajevo i našem prijateljskom šahovskom klubu “Alpong” Sarajevo na pomoći u organizaciji ovog veoma zanimljivog i za šah u Sarajevu i Bosni i Hercegovini važnog takmičenja.

U nastavku možete pogledati foto galeriju sa prvenstva:

4 thoughts on “Održano šahovsko prvenstvo OŠ “Isak Samokovlija” Sarajevo”

Leave a Comment

Your email address will not be published.