16. memorijalni turnir “Prof. dr. Husein Kulenović”

Šahovski klub Sarajevo u subotu 16. novembra 2019. godine s početkom u 11 sati u prostorijama hotela „Saraj“ organizuje 16. po redu memorijalni šahovski turnir pod nazivom „Prof.dr. Husein Kulenović“.

Organizator je uz pomoć Općine Centar obezbjedio vrijedne nagrade za najbolje plasirane učesnike turnira.

Tempo igre je 10 minuta po igraču za cijelu partiju, a primjenjivat će se bergerov sistem parovanja.

Turnir će suditi Zlatko Miladinović, nacionalni sudija.

Kratki izvod iz biografije Prof.dr. Huseina Kulenovića:

Prof. dr. Husein Kulenović je bio dugogodišnji član Predsjedništva ŠK Sarajevo. Prof. dr. Husein Kulenović rođen je 26. augusta 1939. godine u Bosanskom Petrovcu. Gotovo cijeli život proveo je u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, diplomirao, magistrirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Godine 1979. godine izabran je za docenta na predmetu Fiziologija. Za vanrednog profesora izabran je 1986. godine, a za redovnog profesora 2002. godine. Za dekana Medicinskog fakulteta izabran je 2000. godine. Predavao je studentima Medicinskog, Stomatološkog, Farmaceutskog fakulteta i Više medicinske škole u Sarajevu, na Prirodno-matematičkom fakultetu – Odsjek biologija, Fakultetu za kriminalistiku, Fakultetu za sport i Saobraćajnom fakultetu. Bio je mentor velikog broja diplomskih radova, magistarskih i doktorskih disertacija. Na čelu Općinskog vijeća u Općini Centar bio je skoro cijelu deceniju. Dao je nemjerljiv doprinos stvaranju i izgradnji poslijetarne Općine Centar.

Nesebičnim zalaganjem i vizionarskim pristupom dao je izuzetan doprinos razvoju šahovskog kluba Sarajevo i razvoju šaha u Bosni i Hercegovini u cjelini. Kako bi lik, plemenitost i izuzetne ljudske vrijednosti prof. dr. Huseina Kulenovića ostali kao trajan putokaz narednim generacijama, ŠK Sarajevo svake godine organizuje memorijalni šahovski turnir koji nosi njegovo cijenjeno ime.